Noutăți contabile: Indicele prețurilor de consum este mai mare în 2023 pentru plățile anticipate

ianuarie 31, 20230

Noutăți contabile: Indicele prețurilor de consum este mai mare în 2023 pentru plățile anticipate

Operațiunile contabile bine realizate, au în spate o echipă de profesioniști cu ochii pe modificările legislative. Afacerile diferă foarte mult unele de altele, nevoile și specificitățile izvorâte din nivelul lor de activitate și dezvoltare trebuie tratate cu atenție deosebită.

Indicele preturilor de consum (IPC) măsoară evoluția de ansamblu a prețurilor marfurilor cumpărate si a tarifelor serviciilor utilizate de către populație intr-o anumită perioadă, denumită perioada curentă, față de o perioadă anterioară sau perioada de bază (referință).

Cum se aplică acesta și de ce este important?

Codul Fiscal prevede: „Contribuabilii care aplică sistemul de declarare și plată a impozitului pe profit anual, cu plăți anticipate efectuate trimestrial, determină plățile anticipate trimestriale în sumă de o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele prețurilor de consum, estimat cu ocazia elaborării bugetului inițial al anului pentru care se efectuează plățile anticipate, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se efectuează plata, cu excepția plății anticipate aferente trimestrului IV care se declară și se plătește până la data de 25 decembrie, respectiv până la data de 25 a ultimei luni din anul fiscal modificat. (…)
Impozitul pe profit pentru anul precedent, pe baza căruia se determină plățile anticipate trimestriale, este impozitul pe profit anual, conform declarației privind impozitul pe profit”.

Cui se aplică impozitul pe profit anual, cu plăți anticipate trimestriale?

– instituțiile de credit și alți contribuabili pentru care există reguli speciale, conform Codului Fiscal. În cazul lor, plata impozitului anual se face până la termenul de depunere a declarației privind impozitul pe profit (formularul 101), adică, în 2023, până la data de 26 iunie.

– pot opta pentru calculul, declararea și plata impozitului pe profit anual cu plăți anticipate trimestriale și firmele.

Ce se modifică în 2023?

Pentru anul fiscal 2023, indicele prețurilor de consum utilizat pentru actualizarea plăților anticipate în contul impozitului pe profit anual este 109,6%, conform Ordinul ministrului finanțelor nr. 626/2023.

Plasează-ți responsabilitatea contabilă pe mâini bune! Răspundem cu soluții adaptate nivelului tău de dezvoltare și punem preț pe un parteneriat de lungă durată, sustenabil.

 

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leave a Reply

Adresa
Calea Chișinăului, nr. 45
Etaj 1, Camera 1-5
Ne găsiți și online
Pe următoarele platforme de social media
KONTTOAdresa
Calea Chișinăului, nr. 45
Etaj 1, Camera 1-5
ContactTelefoane
Prezentă OnlineNe găsiți și online
Pe următoarele platforme de social media

© 2024 • KONTTO – Servicii Financiar – Contabile Iași
Toate drepturile rezervate

© 2024 • KONTTO – Servicii Financiar – Contabile Iași. Toate drepturile rezervate.