Startup Nation 2024

septembrie 11, 2024

Startup Nation 2024: puncte-cheie în proiectul de procedură

  1. Programul va avea, de această dată, trei etape distincte de derulare. Prima presupune înscrierea și selecția formatorilor de cursuri de pregătire antreprenorială. Ulterior, persoanele fizice eligibile, interesate de dobândirea acestor competențe, vor putea aplica pentru a participa la cursuri. Ultima etapă vizează înființarea de întreprinderi de către absolvenții certificați ai cursurilor menționate anterior și înscrierea acestora pentru obținerea finanțării de până la 250.000 lei/firmă, potrivit MEAT. Toate aceste etape vin la pachet cu termene de implementare și procese birocratice prevăzute de proiectul de procedură, ceea ce complică drumul viitorilor antreprenori către finanțare. „Când vor putea să înceapă cursurile profesionale și când vor putea să depună proiectele? Pentru cursurile de formare profesională estimăm că în cursul lunii septembrie vom avea platforma funcțională, pentru că în acest moment lucrăm cu STS-ul pentru a avea o formă finală a acestei platforme. Și, în octombrie, cred că vor putea fi depuse proiectele” – spunea ministrul Ștefan Radu Oprea în 8 august.
  2. Proiectul de procedură StartUp Nation 2024 reia condițiile de eligibilitate a viitorilor antreprenori (din OG 29/2024) și vine în plus cu condiții de eligibilitate a firmelor înființate de oamenii care vor trece prin program.
  3. Procedura propusă menționează o anexă privind condurile CAEN eligibile la finanțare, dar lista în sine nu a fost publicată deocamdată. De asemenea, sunt menționate în proiectul de procedură domeniile de activitate care fac ca firmele să fie excluse din start de la finanțare.
  4. Proiectul-pilot de procedură StartUp Nation 2024 menționează că absolvenții modulelor de formare antreprenorială StartUp Nation 2024 vor putea solicita finanțare prin intermediul societăților nou-înființate în urma participării la curs.
  5. Un viitor antreprenor eligibil în program poate să-și facă firma împreună cu un asociat minoritar cu experiență și să primească finanțare. Aici proiectul de procedură prevede că absolventul de curs StartUp Nation 2024 va trebui să aibă calitatea de reprezentant legal, acționar unic/acționar majoritar și administrator al afacerii nou înființate și sprijinite prin proiect. De asemenea, el reprezintă societatea, are rol executiv în întreprindere, fiind efectiv cel care asigură gestiunea afacerii, este responsabil de patrimoniul întreprinderii înființate, are responsabilitatea de a garanta întru totul desfășurarea legală a activității economice și realizarea obiectelor de activitate.
  6. Se dă un link de înscriere a firmelor la finanțare, în etapa aferentă. Se poate observa că este vorba despre platforma folosită la programul Femeia Antreprenor 2024. Aici e vorba de etapa de finanțare, după înscrierea la cursurile de formare profesională și absolvirea acestora.
  7. Se propune o grilă de punctaj care favorizează proiectele cu cofinanțare proprie de cel puțin 20% din investiție. Aportul propriu minim este de 10% din valoarea investiției. Prin program se vor finanța planurile de afaceri (care vor fi depuse prin formulare online) în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute.
  8. Proiectul pilot de procedură prevede o listă de tipuri de cheltuieli eligibile din ajutorul nerambursabil. TVA NU este eligibilă în program (prin urmare se mărește contribuția proprie la proiect). Sistemele de minare/stocare pentru criptomonede NU se finanțează. Viitorii antreprenori finanțați vor putea plăti din grant o sumă maximă de 10.000 lei cosultantului care îl ajută la întocmirea documentației în vederea obținerii finanțării. Așa cum am văzut, consultanța pentru finanțare costă mai mult, iar restul de bani va trebui suportat de antreprenor din surse proprii. Consultanța poate fi efectuată înainte de semnarea contractului de acordare a finanțării nerambursabile, conform proiectului de procedură.
  9. Procedura propusă cuprinde o serie întreagă de procese legate de înscrierea și selecția furnizorilor de cursuri de antreprenoriat, înscrierea viitorilor antreprenori la cursuri, procedura de verficare a efectuării cursurilor, înscrierea la finanțarea propriu-zisă.

Adresa
Calea Chișinăului, nr. 45

Etaj 1, Camera 1-5
Ne găsiți și online
Pe următoarele platforme de social media
KONTTOAdresa
Calea Chișinăului, nr. 45

Etaj 1, Camera 1-5
ContactTelefoane
Prezentă OnlineNe găsiți și online
Pe următoarele platforme de social media

© 2024 • KONTTO – Servicii Financiar – Contabile Iași
Toate drepturile rezervate

© 2024 • KONTTO – Servicii Financiar – Contabile Iași. Toate drepturile rezervate.