Capitalul social reprezintă totalitatea contribuțiilor persoanelor fizice și juridice care au înființat o societate. Acesta poate avea diverse forme: forma banilor (aport în numerar), forma bunurilor imobile sau mobile (aport în natură) și forma expertizei unuia sau a mai multor asociați în domeniul de activitate ales (aport la capitalul social în industrie – este întâlnit mai rar față de celelalte forme amintite).
Care Este Valoarea Minima A Capitalului Social?
Până de curând, valoarea minimă a capitalului social era de 200 RON. Odată cu intrarea în vigoare a Legii 223/2020 la data de 2 Noiembrie 2020, această cerință a fost eliminată.
Totuși, întrucât conform legii societăților capitalul social al unei firme se divide în părți sociale egale, acesta nu poate fi mai mic de 1 RON.
Astfel, un SRL cu un asociat trebuie să aibă un capital social minim de 1 RON (în acest caz asociatul unic va avea o singură parte socială în valoare de 1 RON, reprezentând un total de 1 RON aport la capitalul social). În cazul unui SRL cu doi asociați fondatori, aportul la capitalul social trebuie să fie de minim 2 RON (2 părți sociale, fiecare a câte 1 RON), ș.a.m.d.
Cand Se Depune Capitalul Social?
Una dintre schimbările majore aduse de Legea 223/2020 este eliminarea necesității depunerii capitalului social înainte de înființarea firmei. Concret, până la intrarea în vigoare a legii sus-numite, asociatul fondator trebuia să facă un total de două drumuri la bancă pentru înființarea unei firme – unul înainte de înființare, exclusiv pentru depunerea capitalului social, și încă unul după înființare, pentru deschiderea unui cont bancar curent pe firmă.
Dovada depunerii capitalului social, respectiv chitanța primită de la bancă, era apoi atașată dosarului de înființare ce urma să fie depus la Registrul Comerțului. Prin eliminarea acestei cerințe, asociatul fondator scapă de un drum din cele două.
Acum, vizita la bancă este necesară doar după ce firma este înființată, pentru deschiderea unui cont bancar de firmă și depunerea capitalului social în acest cont.
Capitalul Social Trebuie Pastrat Permanent In Firma?
Unul dintre cele mai des-întâlnite mituri în rândul antreprenorilor este faptul că suma ce reprezintă valoarea capitalului social trebuie păstrată permanent în firmă. Acest lucru este fals. Firma poate dispune de capitalul social după cum dorește, banii pot fi și sunt de celele mai multe ori folosiți în interesul firmei imediat după înființare.
De asemenea, valoarea capitalului social poate fi majorată sau micșorată după înființare, în funcție de decizia asociaților și de interesele societății. Toate modificările de capital social trebuie înregistrate la Registrul Comerțului.
Care Este Suma Recomandata Pentru Capitalul Social?
Desi legislatia nu recomanda o suma minima pentru capitalul social trebuie sa va asigurati ca depuneti un capital social suficient de mare pentru a va asigura ca aveti suficienti bani pentru platile si activitatea desfasurata in primele zile sau saptamani ale firmei.
KONTTO ofera servicii complete de contabilitate si asistenta la infiintarea de societati comerciale si va poate indruma in acest sens.
Ne puteti contacta pentru servicii financiar-contabile cu ajutorul formularului de contact sau apeland direct unul din numelere din partea de jos in dreapta paginii.