Modificari fiscale aduse de Legea pentru aprobarea OG 16/2022

decembrie 15, 20220

Modificari fiscale aduse de Legea pentru aprobarea OG 16/2022

Proiectul Legii pentru aprobarea OG 16/2022 a facut obiectul unor sesizari de neconstitutionalitate, care s-au dezbatut in sedinta Curtii Constitutionale din 14.12.2022. Rezultatul a fost respingerea obiectiei privind neconstitutionalitate legii.

Astfel, Legea de aprobare a OG 16/2022 cu modificari, isi urmeaza cursul legislativ trecand la Presedinte spre promulgare si apoi urmand sa fie publicata in MOF. Am detaliat in articolul de mai jos modificarile pe care le aduce legea:

  • aplicarea plafonului de 500.000 euro la microintreprinderi se va face incepand cu veniturile aferente anului 2023 si nu pe baza situatiei la 31.12.2022 cum se prevedea in luna iulie, cand s-a publicat Ordonanta 16. Desi inlatura orice forma de predictibilitate fiscala, totusi masura vine sa corecteze o situatie care genera aplicarea retroactiva a unei masuri fiscale, cu consecinte nefaste asupra anumitor companii. Era firesc ca noul plafon sa se aplice incepand cu veniturile anului 2023 si nu privind in urma, la cifrele anului 2022.
  • modificarea plafonului pentru care intervine obligatia, incepand cu anul 2023 de dotare cu POS-uri. Plafonul se exprima in lei – va fi 50.000 lei in loc de 10.000 euro si atentie, nu se mai compara cu cifra de afaceri ci cu incasarile in numerar. Mai precis, persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si cu ridicata, asa cum acestea sunt definite de OG nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care desfasoara activitati de prestari de servicii, care realizeaza in cursul unui an incasari in numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei, au obligatia sa accepte ca mijloc de plata cardurile de debit, de credit sau preplatite, prin intermediul unui terminal POS si/sau al altor solutii moderne de acceptare, inclusiv aplicatii ce faciliteaza acceptarea platilor electronice.
  • o alta modificare se refera la taxele locale, mai precis, dupa multitudinea de discutii si dezbateri in spatiul public in special cele legate de aplicarea grilei notariale in evaluarea cladirilor- se proroga aplicarea Ordonantei 16 pana in anul 2025. Asta inseamna ca pentru anul 2023 aplicam aceleasi reguli ca in anul 2022.
  • un alt amendament prevede eliminarea restrictiei la incadrarea ca microintreprindere a veniturilor din consultanta fiscala. In baza O16/2022, publicata in iulie 2022, daca o societate obtine venituri din consultanta in procent mai mare de 20% din cifra de afaceri trece la impozit pe profit. Prin amendamentul propus, se introduce o exceptie pentru veniturile din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920-Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal.
  • se clarifica exprimarea pentru calculul plafonului la CAS mai precis acesta va fi la nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara, inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara si respectiv nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara. Asadar se clarifica limitele intervalelor. In acelasi fel, se clarifica si plafoanele la CASS: a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara, inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara; b) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara, inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara. c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.
  • in ce priveste dividendele se introduce clarificarea ca cazul dividendelor distribuite in baza situatiilor financiare interimare intocmite in cursul anului 2022, cota de impozit pe dividende este de 5%, fara recalcularea impozitului pe dividendele respective, dupa regularizarea acestora pe baza situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar 2022, aprobate potrivit legii.
  • obligatia de declarare a mentiunilor ( Persoanele juridice române comunica organelor fiscale competente aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pâna la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor ) se aplica prin corelare cu prevederile anterioare incepand cu veniturile aferente anului 2023.

Oferim partenerilor nostri informatie financiar-contabila clara, concisa si suficienta pentru a te ajuta sa iei cele mai bune decizii de business.

Deciziile financiare se iau pe baza informatiilor complete: www.kontto.ro

Leave a Reply

Adresa
Calea Chișinăului, nr. 45

Etaj 1, Camera 1-5
Ne găsiți și online
Pe următoarele platforme de social media
KONTTOAdresa
Calea Chișinăului, nr. 45

Etaj 1, Camera 1-5
ContactTelefoane
Prezentă OnlineNe găsiți și online
Pe următoarele platforme de social media

© 2024 • KONTTO – Servicii Financiar – Contabile Iași
Toate drepturile rezervate

© 2024 • KONTTO – Servicii Financiar – Contabile Iași. Toate drepturile rezervate.