Sistemul de Garanție Returnare (SGR) în România

ianuarie 18, 2024

Sistemul de Garanție Returnare (SGR) în România: cum funcționează, avantaje, responsabilități comercianți

 

Cererea de ambalaje de unică folosință pentru băuturi continuă să crească de la an la an. Majoritatea acestor ambalaje sunt folosite o singură dată înainte de a deveni deșeuri, iar un număr considerabil ajunge în natură, în oceane, pe străzi și în gropile de gunoi.

Sistemele de Garanție-Returnare (SGR) joacă un rol vital în prevenirea poluării, oferind un stimulent financiar consumatorilor de a returna ambalajele post consum pentru a fi reciclate. Programele bazate pe Sisteme de Garanție-Returnare (SGR) sunt, de obicei, stabilite prin legislație adoptată la nivel național. Eficiența acestui tip de politici este recunoscută, sistemele performante de preluare ambalaje returnabile recuperând, în mod obișnuit peste 90% din ambalajele puse pe piață.

1. Ce este un Sistem de Garanție-Returnare (SGR) și cum funcționează

Sistemul de Garanție – Returnare este un instrument de mediu eficace în susținerea colectării separate în vederea reciclării ambalajelor pentru băuturi. Este un mecanism prin care diferite părți implicate în lanțul producător-consumator-reciclator organizează un sistem de returnare a ambalajelor cu ajutorul unui stimulent numit garanție.

La achiziția unei băuturi, consumatorul va plăti, pe lângă prețul produsului, o garanție pe care o va revendica în momentul în care returnează ambalajul post-consum. În acest fel, deșeul de ambalaj capătă valoare și este deviat de la depozitarea în gropile de gunoi.

2. Sistemul de Garanție-Returnare ambalaje în România

Cadrul legislativ: În Monitorul Oficial nr. 955 din 6 octombrie 2021 a fost publicată Hotărârea 1074/2021 privind stabilirea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile care reglementează introducerea SGR.

Termen de implementare: Lansarea sistemului SGR pentru preluarea ambalajelor returnabile se va face de la 30 noiembrie 2023 pentru a acorda actorilor cu obligații legale timpul necesar organizării sistemului cu toate elementele sale componente. Producătorii, importatorii, distribuitorii și comercianții se pregătesc pentru schimbările operaționale care urmează.

Administrarea sistemului: Obiectivele SGR în România vor fi realizate de către Administratorul SGR: S.C. RetuRo Sistem Garanție Returnare S.A., persoană juridică română, unică la nivel naţional, înființată exclusiv cu scopul de a implementa, gestiona, opera și finanța sistemul. Administratorul SGR (S.C. RetuRo Sistem Garanție Returnare S.A) are ca acţionari structurile asociative ale producătorilor, care deţin împreună o cotă de piaţă de cel puţin 30%, raportat la numărul de unităţi de ambalaje SGR introduse pe piaţă în ultimul an fiscal încheiat anterior depunerii documentaţiei pentru acreditare, şi statul român reprezentat de autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului cu un procent de 20%.

3. Care sunt principalele obligații ce le revin comercianților în cadrul SGR?
  • să asigure până la data lansării programului (noiembrie 2023) infrastructura de preluare (manuală sau automată), oferindu-le consumatorilor posibilitatea de a returna ambalajele post-consum;
  • să organizeze punctele de returnare în cadrul structurii de vânzare sau în vecinătatea acesteia (la o distanță de max. 150 m);
  • să perceapă și să ramburseze garanția aferentă ambalajelor returnate prin sistemul SGR;
  • să indice valoarea garanției ambalajului returnabil separat față de prețul produsului, atât la raft cât și pe bonurile / facturile emise (e.g. se va indica separat că prețul sticlei de apă este de 2 RON, iar garanția SGR 0,5 RON);
  • să țină evidența tuturor produselor comercializate care fac obiectul SGR, respectiv a ambalajelor returnate prin intermediul structurilor de vânzare precum și a garanțiilor aferente.
  • să protejeze ambalajele returnate de către consumatori până la predarea către administratorul SGR;
  • să asigure informarea consumatorilor cu privire la diferite aspecte: produsele care fac obiectul SGR, condițiile și modul de returnare a garanției, programul și locația punctului de colectare a ambalajelor;
  • să nu comercializeze produse neînregistrate în SGR.
4. Ambalaje returnabile. Ce ambalaje sunt incluse în programul SGR?

Sunt eligibile ambalajele primare nereutilizabile de sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 L și 3 L inclusiv, utilizate pentru bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale și ape de băut de orice fel, vinuri și spirtoase, care poartă marcajul SGR. Ambalajul se consideră deșeu de ambalaj atunci când este predat spre reciclare.

5. Sunt toți comercianții obligați să organizeze puncte de returnare ambalaje?

Conform actului normativ, toți comercianții cu amănuntul au obligația de a înființa un punct de returnare a ambalajelor reciclabile din plastic, sticlă sau aluminiu ce fac obiectul SGR. Singurele excepții sunt în cazul comercianților de tip HORECA, al celor care comercializează produsele exclusiv online sau exclusiv prin intermediul automatelor. O altă excepție este prevăzută în cazul comercianților cu o suprafață a structurii de vânzare mai mică de 200 mp și care nu vor organiza puncte de returnare individuale. Aceștia își pot îndeplini această obligație legală optând pentru organizarea punctului de returnare a ambalajelor în parteneriat cu alți comercianți (din aceeași categorie) și/sau cu o UAT, respectiv cu o ADI.

6. Vor prelua punctele de returnare inclusiv ambalajele care nu sunt comercializate în respectiva structură de vanzare?

Da, comerciantul are obligația de a prelua prin punctul de returnare orice ambalaj SGR (ambalaje reciclabile din plastic, sticlă sau aluminiu) post consum, indiferent dacă produsul a fost comercializat sau nu în respectiva structură de vanzare.

7. Cum pot fi preluate ambalajele reciclabile în punctele de returnare?

Comercianții pot opta pentru o preluare manuală a ambalajelor returnabile sau cu ajutorul unui sistem automat de preluare (RVS). RVS-ul are ca interfață un echipament care preia ambalajele consumatorilor oferindu-le în schimb posibilitatea de a-și recupera garanția. În țările cu sisteme de garanție, pentru a gestiona eficient fluxul de ambalaje reurnate, comercianții au optat pentru automatizarea preluării ambalajelor reciclabile în raport cu nevoile fiecărei structuri de vânzare.

8. Care sunt criteriile de acceptare a ambalajelor returnate?

Cu titlu general, aplicabil pentru toate persoanele juridice înscrise în sistemul SGR, este de reținut că obligația de a restitui garanţia către consumatori sau utilizatori finali se păstrează dacă ambalajul returnat:

  • a) are aplicat marcajul care indică apartenenţa la SGR, respectiv simbolul reprezentativ şi codul de bare iar acestea trebuie sa fie vizibile ori lizibile;
  • b) este întreg, nedegradat sau nedeformat astfel încât să poată fi stabilită apartenenţa la SGR;
  • c) este golit în întregime de conţinut;
  • d) este returnat în termen de maximum 24 de luni de la data publicării pe pagina de internet a Administratorului SGR (S.C. RetuRo Sistem Garanție Returnare S.A.) a anunţului privind încetarea introducerii pe piaţă de către producător a produsului respectiv.
9. Cum va fi returnată garanția consumatorilor pentru ambalajele returnate?

În cazul în care la punctul de returnare:

  • a) ambalajele returnabile SGR sunt preluate manual, valoarea garanției este returnată consumatorilor sau utilizatorilor finali în numerar sau prin transfer electronic;
  • b) ambalajele SGR sunt preluate prin sistem automat de preluare, valoarea garanției este returnată consumatorilor sau utilizatorilor finali fie prin voucher, pe care aceștia, în cadrul aceluiași comerciant care operează sistemul automat de preluare, îl pot preschimba în numerar sau îl pot utiliza la efectuarea cumpărăturilor, în termen de maximum 12 luni de la eliberarea voucherului, fie în numerar prin transfer electronic.
10. Ce se întâmplă cu ambalajele reciclabile preluate de la consumatori?

Comerciantul are obligația de a păstra ambalajele SGR returnate, separat de deșeuri sau alte ambalaje care nu fac parte din SGR, în vederea preluării ulterioare a acestora prin grija Administratorului SGR (S.C. RetuRo Sistem Garanție Returnare S.A.).

11. Cine acoperă costul gestionării ambalajelor în punctele de returnare?

Costurile comerciantului în legătură directă cu îndeplinirea obligațiilor privind preluarea și stocarea ambalajelor returnabile SGR vor fi acoperite de către administratorul de sistem printr-un tarif de gestionare în funcție de modalitatea de preluare, manuală sau automată, pentru fiecare unitate de ambalaj validată.

12. Care sunt obiectivele de returnare ambalaje în cadrul SGR? Cine are responsabilitatea atingerii acestor obiective?

Producătorii de băuturi, prin intermediul administratorului SGR, sunt obligaţi să realizeze următoarele obiective minime anuale de returnare a ambalajelor SGR: obiectivele de returnare ambalaje reciclabile din plastic, sticlă sau aluminiu, în cadrul SGR Romania.

13. Care sunt avantajele preluării ambalajelor cu un sistem automat
  • Eficientizarea costurilor cu personalul
  • Optimizarea alocării spațiilor necesare gestionării ambalajelor returnate
  • Maximizarea volumelor de ambalajelor procesate
  • Reducerea timpului de așteptare pentru consumator. Conform sondajelor efectuate în rândul consumatorilor din Norvegia, peste 80% din respondenți au declarat că accesul la un punct de returnare în care nu trebuie să aștepte, este extrem de important în procesul de returnare a ambalajelor reciclabile.
  • Prevenirea unor activități frauduloase (de ex: returnarea unui ambalaj în sistem de mai multe ori)
  • Evitarea erorilor umane
  • Colectarea de date pentru raportare și statistici la nivel local și național atât pentru producători, comercianți, cât și pentru autorități
14. Ce sistem automat de preluare ambalaje returnabile se potrivește afacerii mele?

Pentru a alege soluția optimă de preluare ambalaje returnabile din plastic, sticlă sau aluminiu pentru afacerea ta, ar trebui să iei în considerare:

  • volume zilnice/săptămânale de ambalaje comercializate (plastic, sticlă, metal)
  • spațiul disponibil în structura de vânzare

Adresa
Calea Chișinăului, nr. 45

Etaj 1, Camera 1-5
Ne găsiți și online
Pe următoarele platforme de social media
KONTTOAdresa
Calea Chișinăului, nr. 45

Etaj 1, Camera 1-5
ContactTelefoane
Prezentă OnlineNe găsiți și online
Pe următoarele platforme de social media

© 2024 • KONTTO – Servicii Financiar – Contabile Iași
Toate drepturile rezervate

© 2024 • KONTTO – Servicii Financiar – Contabile Iași. Toate drepturile rezervate.