Inspecție fiscală: amânarea sau suspendarea acesteia

noiembrie 21, 20230

În ce condiții poate opera amânarea vs. suspendarea unei inspecții fiscale?

  1. Amânarea:

Inaintea desfășurării unei inspecții fiscale, organul de inspecție fiscală are obligația să înștiințeze, în scris, contribuabilul/plătitorul în legătură cu acțiunea care urmează să se desfășoare, prin transmiterea unui aviz de inspecție fiscală.

Acest aviz de inspecție fiscală cuprinde posibilitatea de a solicita amânarea datei de începere a inspecției fiscale.

După primirea avizului de inspecție fiscală, contribuabilul/plătitorul poate solicita, o singură dată, pentru motive justificate, amânarea datei de începere a inspecției fiscale. Amânarea se aprobă sau se respinge prin decizie emisă de conducătorul activității de inspecție fiscală care se comunică contribuabilului.

  1. Suspendarea inspecției fiscale:

Suspendarea este posibilă doar după începerea inspecției și poate avea loc la inițiativa echipei de control sau a persoanei verificate.

Cu titlu de exemplu, conducătorul inspecției fiscale competent poate decide suspendarea unei inspecții fiscale în situații precum: desfășurarea unuia sau mai multor controale încrucișate în legătură cu actele și operațiunile efectuate de contribuabilul/plătitorul supus inspecției fiscal sau efectuarea de cercetări specifice în vederea identificării unor persoane sau stabilirii realității unor tranzacții.

Inspecţia fiscală este suspendată până la data la care încetează motivul suspendării, dar nu mai mult de 6 luni de la data suspendării.

Conducătorul inspecției fiscale competent poate decide suspendarea unei inspecții fiscale la cererea justificată a contribuabilului sau plătitorului. In acest caz, suspendarea nu poate fi mai mare de 3 luni.

Inspecțiile fiscale sunt dificil de gestionat fără un specialist din domeniul financiar-contabil care să te ajute să pui la punct documentația necesară sau care să-ți ofere consultanță cu privire ala drepturile și obligațiile tale. Contactează-ne pe [email protected] și reduce din stresul asociat acestor controale!

Leave a Reply

Adresa
Calea Chișinăului, nr. 45
Etaj 1, Camera 1-5
Ne găsiți și online
Pe următoarele platforme de social media
KONTTOAdresa
Calea Chișinăului, nr. 45
Etaj 1, Camera 1-5
ContactTelefoane
Prezentă OnlineNe găsiți și online
Pe următoarele platforme de social media

© 2024 • KONTTO – Servicii Financiar – Contabile Iași
Toate drepturile rezervate

© 2024 • KONTTO – Servicii Financiar – Contabile Iași. Toate drepturile rezervate.